Çilek, vişne ve kiraz… Bakın neye iyi geliyor!

Yaz aylarında tüketilen meyvelerin sağlık açısından son derece faydalı olduğunu vurgulayan Diyetisyen Fatma Gizem Bahadır, bu meyvelerin vitamin ve antioksidan bakımından zengin olduğunu belirtti. Bu özellikleri sayesinde bağışıklığı güçlendirip yaşlanmayı geciktirdiğini, yazın terle kaybedilen sıvının yerine konulmasına yardımcı olduğunu, lif kaynağı olup bağırsak sistemini desteklediğini ve doğal enerji kaynakları olduğunu söyledi. Ayrıca, kan şekerini dengeler, vücuttaki toksinlerin atılmasına katkı sağlar.

‘KARPUZ LİF İÇERİĞİYLE KABIZLIĞI ÖNLER’

Karpuz ve kavunun faydalarını anlatan Dyt. Bahadır, karpuzun yüksek su içeriğiyle sıvı kaybını yerine koymaya yardımcı olduğunu, C vitamini içeriğiyle bağışıklığı desteklediğini belirtti. Ayrıca düşük kalorili olduğunu, enerji aldığımızı ve lif içeriğiyle kabızlığı önlediğini dile getirdi. Porsiyon kontrolüne dikkat edildiğinde kan şekerini olumsuz etkilemeyeceğini de ekledi.

Diyabet hastalarının küçük porsiyonlarla protein kaynağıyla karpuz tüketebileceğini belirten Bahadır, kavunun sindirimi kolaylaştırdığını ve birçok faydalı vitamin içerdiğini vurguladı

‘KIRMIZI MEYVELER KALP HASTALIKLARINA KARŞI KORUYUCU’

Kırmızı ve orman meyvelerinin sağlık açısından önemine değinen Dyt. Bahadır, bu meyvelerin antioksidan açısından zengin olduğunu, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu belirtti. Ayrıca antikanserojen etkiye sahip olduklarını, karaciğer detoks sürecini desteklediklerini söyledi. Düşük glisemik indeksleri nedeniyle kan şekeri seviyesini hızlı yükseltmediklerini de ekledi.

Orman meyvelerinin kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu belirten Bahadır, polifenoller içerdiğini ve bağışıklık sistemini desteklediğini belirtti. Ayrıca hafızayı destekleyici etkileri olduğunu da sözlerine ekledi.

‘ŞEKER HASTALARINA PORSİYON KONTROLÜ ÖNERİSİ’

Şeker hastalarının meyve tüketiminde dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Dyt. Bahadır, porsiyon kontrolüne önem vermeleri gerektiğini ifade etti. Şeker hastalarının meyveleri meyve suyu yerine taze olarak tüketmeleri gerektiğini söyledi. Aşırı meyve tüketiminin kan şekeri düzensizliği, sindirim sorunları, gaz ve şişkinlik gibi problemlere yol açabileceğini belirtti.

‘HAMİLELER İÇİN FAYDALI MEYVELER’

Hamileler için önerilen yaz meyvelerinden bahseden Bahadır, çileğin C vitamini ve folik asit açısından faydalı olduğunu, şeftalinin potasyum ve su içeriğiyle kas kramplarını önlediğini, kiraz ve yaban mersininin antioksidan olduğunu, karpuzun lif ve magnezyum içeriğiyle faydalı olduğunu, karadutun ise demir ve C vitamini içeriğiyle önemli bir meyve olduğunu söyledi. Ancak porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

‘AŞIRI MEYVE TÜKETİMİ SORUNLARA YOL AÇABİLİR’

Doğru zamanda ve porsiyonlarda meyve tüketiminin önemli olduğunu belirten Dyt. Bahadır, meyvelerin özellikle sabah ile öğle arası veya öğle ile akşam arası tüketilmesini önerdi. Aşırı meyve tüketiminin kan şekeri düzensizliği, gaz, şişkinlik gibi problemlere yol açabileceğini belirtti.

‘MEYVELERİ YIKAMADAN SAKLAYIN’

Meyvelerin tazeliğini ve vitamin kaybını önlemek için nasıl saklanması gerektiğine değinen Dyt. Bahadır, meyvelerin yıkanmadan saklanması gerektiğini ve çilek, vişne, kiraz gibi meyvelerin buzdolabında saklanması gerektiğini belirtti. Kesilmiş meyvelerin açıkta bırakılmaması gerektiğini, çürümüş meyvelerin diğer meyvelerden ayrı tutulması gerektiğini ifade etti.

‘LEKELİ MEYVELERDEN UZAK DURUN’

Meyve alırken dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Bahadır, mevsiminde olan meyvelerin tercih edilmesi gerektiğini, lekeli meyvelerden kaçınılması gerektiğini ve aşırı sert veya yumuşak meyvelerden uzak durulması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Zayıflık algısına yenik düşmeyin

Özellikle sosyal medyada zayıflık algısı üzerinden yürütülen paylaşımlar, gençler arasında yeme bozukluklarının artmasına neden oluyor. Sıkça karşılaşılan ‘mükemmel’ beden dayatmaları, gerçeklikten uzak beklentiler yaratarak bireyleri sağlıksız yeme davranışlarına itebiliyor.

Yaşları 60’a dayandı ama gençlere taş çıkartıyorlar: Bu Koreli çift sırlarını paylaşıyor

57 ve 62 yaşındaki Güney Koreli çift Kim Sunok ve Kang Changdong, aktif yaşam tarzları ve dinç görünümleriyle sosyal medyada milyonlara ilham oluyor. Spor tutkularını hayatlarının merkezine koyan çift, yaş almanın formda kalmaya engel olmadığını kanıtlıyor.

Hap mı, bitki mi? Ne işe yarıyor, ne zararlı?

Uykusuzluğa karşı çare olarak görülen her ürün güvenli değildir. İlaçlar, çaylar, takviyeler…
Peki hangisi gerçekten işe yarıyor? 50 yaş üstünde uyku destek ürünleri bilinçsizce kullanılıyor. Oysa bazıları sabah sersemliği, düşme riski ve bağımlılık yapabilir.

Gebelikte yapılan bu hata erken doğuma yol açabilir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, gebelikte çiğ veya az pişmiş et tüketiminin toksoplazma gibi parazitlere bağlı düşük ve erken doğum riskini artırabileceğini belirtti. Hamilelikte sağlıklı beslenmenin önemi vurgulanıyor.

Yağlanma, kepek, kaşıntı, dökülme! Saç derisi detoksu nasıl yapılır?

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar… Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?

Çin’de Kovid-19 vakaları mevsimsel olarak artıyor

Çin’de Kovid-19 vakaları mevsimsel olarak artarken yeni dalganın bu ay içinde zirve noktasına ulaşacağı ve hazirandan itibaren düşüşe geçeceği öngörülüyor.