Ateşkesin ardından Tahran’da ilk gün: Şehirde hayat yeniden başlıyor

İran-İsrail Gerilimi Sonrası Ateşkes, Tahran’da Normalleşmeyi Sağlıyor

İsrail ile İran arasındaki yoğun gerilimin ardından ilan edilen ateşkes, Tahran şehrinde hayatın yavaş yavaş normale dönmesine olanak tanıyor. Şehirde şu an sakinlik hüküm sürüyor ve dükkanlar tekrar açılmaya başladı.

Eğitim Alanında İyileşmeler

Tahran Üniversitesi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Nurani, saldırıların eğitim üzerindeki etkilerini değerlendirerek şu açıklamalarda bulundu:

“İsrail saldırıları sırasında birçok öğrencimiz sınavlarını vermek için kendi şehirlerine dönmek zorunda kaldı. Ancak yaşanan endişe ve belirsizlik, en basit sınavları bile onlar için büyük bir zorluğa dönüştürdü. Ateşkes ilan edilmesiyle birlikte meslektaşlarımız görevlerine dönüyor ve eğitim süreci adım adım normalleşiyor.”

Prof. Nurani, özellikle bazı üniversite kampüslerinin doğrudan saldırıya uğradığını belirterek, “Şehit Beheşti Üniversitesi başta olmak üzere birçok akademik merkez İsrail saldırılarında ciddi zarar gördü. Fizik ve nükleer fizik alanlarında çalışan birçok akademisyen hayatını kaybetti” şeklinde konuştu.

Kendi yaşadığı bir kaybı da paylaşan Nurani, “Benim için en acı kayıplardan biri, komşu eve yapılan saldırı sırasında hayatını kaybeden, genç ve çok eğitimli bir kadın olan Dr. Şemsbahş’ın kızıydı. Ne yazık ki artık aramızda değil.” dedi.

Ekonomide Şaşırtıcı Etki

İranlı bir medya kuruluşunda ekonomi uzmanı olarak çalışan Muhammed, saldırıların ülke ekonomisine etkisini değerlendirdi. Ekonomi uzmanı, “İsrail saldırıları, İran hükümetini ekonomik açıdan hazırlıksız yakaladı. Birçok kişi böyle bir saldırının gerçekleşeceğini tahmin etmiyordu. Fakat gerçekleştiğinde ülke ciddi bir ekonomik şokla karşı karşıya kaldı.” şeklinde konuştu.

Muhammed, siyasetçilerin para politikası, bankacılık ve maliye alanlarında acil önlemler almak zorunda kaldığını belirterek, “İran’ın diğer ülkelerde olduğu gibi kriz veya beklenmedik durumlar karşısında devreye sokabileceği önceden hazırlanmış ekonomik paketlere sahip olması gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Related Posts

Rusya: ABD ekonomiyi siyasi silaha çevirdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin ticari ve ekonomik araçları siyasi baskı unsuru olarak kullanmaya devam ettiğini belirterek, “Bu çizgi, uluslararası ekonomik işbirliği mimarisinin bozulmasına yol açıyor.” dedi.

Srebrenitsa’da toprağa verilecek 7 soykırım kurbanı için mezar yerleri kazıldı

Bosna Hersek’teki Srebrenitsa’da Sırpların gerçekleştirdiği soykırımın 30. yılında, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan ve bu yılki anma törenlerinde defnedilecek 7 kurban için mezar yerleri kazıldı. Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’nın ardından …

Böylesi şimdiye kadar ilk kez oldu! CHP’li ve AKP’li vekillerin sokakta slogan savaşı

CHP Milletvekilleri, CHP’li belediyelere yönelik operasyonları protesto etmek için TBMM’den Adalet Bakanlığı’na yürüdü. Yürüyüş sırasında CHP’li vekiller istifa sloganları atarken, AKP’liler ise destek verdi.

Rusya, Ukrayna’da bir yerleşim birimini daha ele geçirdi: Tolstoy Rus kontrolüne geçti

Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesinde Tolstoy yerleşim biriminin kontrolünü ele geçirdiklerini duyurdu.

Grok’un uygunsuz paylaşımları Polonya’da X’in kapatılması ihtimalini gündeme getirdi

X’in yapay zeka motoru Grok’un uygunsuz paylaşımları Polonya’nın gündemine oturdu. Polonya hükümeti, ifade özgürlüğü kavramının yapay zeka aracı için geçerli olmadığını belirterek, X’in kapatılabileceğini bildirdi.

Macron İngiliz Prensesi’ni görünce, kaşı gözü ayrı oynadı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, Windsor Sarayı’ndaki akşam yemeğinde Prenses Kate’e göz kırpması sosyal medyada olay oldu. Eşi Brigitte’in soğuk tavrının ardından gelen bu jest, çiftin İngiltere ziyaretine damga vurdu.