Zerdeçal Nedir?

Zencefil ailesinden olan zerdeçal, kurkumin bileşiği ile önemli sağlık faydaları bulunan, anavatanı Güneydoğu Asya olan, sarı çiçekli, altın-turuncu renkli çok yıllık ve otsu bir bitkidir. Aynı zamanda hint safranı olarak da bilinen zerdeçal, enfeksiyonlarla mücadeleden sindirim ve karaciğer problemlerine, cilt hastalıklarından yaralara kadar antiinflamatuar özellikleri sayesinde birçok fayda sağlar.

Hafif keskin, acımsı bir tadı ve topraksı aromaya sahip olan zerdeçalın içeriğinde ona canlı sarı rengi veren kurkumin gibi kurkuminoidler, dimetoksi kurkumin, bisdemetoksikurkumin, turmeron, atlanton, zingiberon, şekerler, proteinler ve reçineler gibi uçucu yağlar bulunmaktadır. Salatalara ve yemeklere aroma katması için eklenebilen zerdeçal aynı zamanda günlük 1-2 kaşık toz halinde tüketilerek de özellikle bağışıklık sisteminin güçlü tutulması açısından etkili olur.

Artrit, sindirim bozuklukları, solunum yolu enfeksiyonları, alerji, karaciğer hastalıkları ve depresyon durumlarda doğal tedavi olarak kullanılır. Yapılan araştırmalar zerdeçalın enfeksiyonlarla ve bazı kanserlerle savaşmaya, iltihaplanmayı azaltmaya ve sindirim sorunlarını tedavi etmeye yardımcı olduğunu göstermektedir.

Zerdeçalın Besin Değeri Nedir?
Bir yemek kaşığı zerdeçal tozunun içerdiği besin değerleri aşağıdaki gibidir:

Kalori: 29 kcal
Karbonhidrat: 6.31 gram
Protein: 0.91 gram
Lif: 2,1 gram
Yağ: 0.31 gram
Şeker: 0,3 gr
Ayrıca günlük manganez ihtiyacının %26’sı, demir ihtiyacının %16’sı, potasyum ihtiyacının %5’ni ve C vitamininin %3’nü karşılar. İçeriğinde barındırdığı bu özellikleri sayesinde özellikle enfeksiyonlarla mücadelede önemli bir rol üstlenen zerdeçal, birçok hastalıkla da mücadele eder.

Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?
Doğal bir antiinflamatuar olan kurkumin içeren zerdeçal, iltihabı vücuttan atmaya yardım eder, gaz ve hazımsızlık gibi sindirim sistemi sorunlarına iyi gelir, kan şekerini düşürür, karaciğer sağlığını destekler, kalp ve damar hastalıklarına karşı önleyicidir, hafızayı ve dikkati geliştirir. Zerdeçal ayrıca ağrıları azaltıcı etkiye sahiptir.

Zerdeçalın faydaları genel olarak şunlardır:

Zerdeçal bağışıklığı güçlendirir
Eklem ağrılarını azaltır
İltihaplanmayı önler
Kalp ve damar sağlığını destekler
Akne, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarını yatıştırır
Hafızayı ve dikkati geliştirir
Karaciğer fonksiyonlarını iyileştirir ve toksinlerden arındırır
Gaz ve şişkinlik gibi sindirim kaynaklı sorunlarına iyi gelir
Kan şekerini dengeler
Solunum yolu kaynaklı semptomları azaltır
Serbest radikalleri nötralize eder
Kanserli hücrelerin yayılmasını önlemeye yardımcı antioksidanlar içerir
Kolesterolü azaltır
Depresyona iyi gelir
Bağışıklığı güçlendirir
Zerdeçal; antiinflamatuar, antimikrobiyal, antiviral VE antioksidan etkileri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek kişinin hastalıklara karşı daha da çok korunmasını sağlar ve mikropları engeller.

Zerdeçal eklem ağrılarını azaltır
Zerdeçalın anti-inflamatuar özelliklere sahip olması, artritin sebep olduğu gibi inflamatuar durumlara ve ağrıların giderilmesi konusunda yardımcı olur.

İltihabı önler
İçerdiği kurkumin bileşiğinin etkisiyle zerdeçal, vücuttaki inflamasyonu önler, iltihapları giderir ve zararlı hücrelere savaşarak enfeksiyonların giderilmesini sağlar.

Kalp sağlığını korur
Zerdeçalın içindeki kurkumin, kalbin içini ve kan damarlarını kaplayan ince zar olarak bilinen endotel fonksiyonunu iyileştirerek kalp hastalıkları riskini azaltmada rol oynar.

Cilt rahatsızlıklarını yatıştırır
Antiinflamatuar, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri sayesinde zerdeçal; akne, egzama ve sedef hastalığı gibi birtakım cilt rahatsızlıkları için etkili bir tedavi seçeneği olarak değerlendirilir.

Zerdeçal hafızayı ve dikkati geliştirmeye yardım eder
Kurkuminin antioksidan özelliklerinin, düşünme ve akıl yürütme yeteneği olan nörobilişe daha az hasar vererek Alzheimer hastalığının gelişmesini yavaşlattığı öngörülmüştür.

Karaciğer fonksiyonlarını iyileştirir ve toksinlerden arındırır
Yüksek antiinflamatuar özellikleri, zerdeçalın karaciğerdeki toksinleri atmasına, karaciğerin temizlenmesine ve kişiyi karaciğer hastalıklardan koruma konusunda yardım eder.

Gaz ve şişkinlik gibi sindirim kaynaklı sorunlarına iyi gelir
Özellikle antiinflamatuar özelliklere sahip olan zerdeçal, midede meydana gelen gaz, şişkinlik ve inflamatuar bağırsak hastalıkları gibi problemlerin meydana geldiği sindirim sisteminin fonksiyonunu düzeltmeye yarar.

Kan şekerini dengeler
Kurkumin, antiinflamatuar ve antioksidan özellikleri sayesinde tip 1 ve tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olabilir ve insülin direnci, yüksek kan şekeri ve hiperlipidemi (kandaki yüksek yağ seviyeleri) dahil olmak üzere diyabete katkıda bulunan birçok faktörü iyileştirebilir.

Öksürük ve boğaz ağrısı gibi solunum yolu sorunlarına iyi gelir
Antiviral etkileri sayesinde özellikle zerdeçal çayı içmek, solunum yollarını temizleyerek rahatsız edici öksürüğün önüne geçer ve kişiyi rahatlatır.

Serbest radikalleri nötralize eder
Serbest radikallere çok fazla maruz kalmak vücuttaki yağlara, proteinlere ve hatta DNA’ya zarar verebilir. Bu durum da kanser, artrit, kalp hastalığı ve alzheimer gibi bir dizi yaygın hastalığa ve sağlık problemlerine sebebiyet verebilir. Bu nedenle zerdeçal gibi antioksidan bakımından zengin baharatlar kişiyi serbest radikal hasarından korur.

Related Posts

Kayıp “T” harfleri merak konusu olmuştu: Gerçek ortaya çıktı

Hatay’ın İskenderun ilçesinde aynı cadde üzerinde bulunan 6 tabeladaki “T” harflerinin kayboluşu mesak uyandırmıştı. Tabelalardaki kayıp harfleri sırrı ortaya çıktı.

Büyükçekmece’de park yeri kavgası: 1 ölü, 1 yaralı

Büyükçekmece’de, park yeri nedeniyle iki grup arasında çıkan kavgada, Atakan Gülsever silahla vurularak hayatını kaybetti. Hafif yaralandığı belirtilen Gülsever’in yanındaki kişinin de kendi imkanlarıyla hastaneye gittiği öğrenildi.

Irak’tan Suriye’ye 250 bin tonluk buğday yardımı

Irak Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 250 bin ton buğdayın Suriye’ye yardım olarak gönderildiği bildirildi.

Erdek’te feribot seferleri iptal edildi

Marmara RoRo şirketi, 27 ve 28 Nisan tarihlerinde bazı deniz seferlerinin iptal edildiğini duyurdu.

Kandilli’den İstanbul depremi raporu: “Artçılar 15-20 kilometrelik bir alanda yoğunlaştı”

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, İstanbul’da meydana gelen depremin ardından yayımladığı raporda, 445 artçı sarsıntının kaydedildiğini belirtti. Ayrıca raporda, artçıların 15-20 kilometrelik bir alanda yoğunlaştığı vurgulandı.

Engin Ulusoy kimdir? İBB Eski Zabıta Daire Başkanı Engin Ulusoy neden gözaltına alındı?

İBB Eski Zabıta Daire Başkanı Engin Ulusoy gözaltına alındı. Engin Ulusoy kimdir? İBB Eski Zabıta Daire Başkanı Engin Ulusoy neden gözaltına alındı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir