‘Aile Sağlığı Merkezleri depreme hazır mı?’

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük: Depreme Dayanıklı ASM’ler Şart!

İstanbul’da meydana gelen depremin ardından Aile Sağlığı Merkezleri’nin (ASM) depreme karşı dayanıksızlığı gündeme taşındı. Sendika Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, her mahallede hizmet sunan ASM’lerin stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığı denetimlerinde depreme karşı herhangi bir kriterin aranmadığını dile getirdi.

Mengücük, “ASM’lerin, yeni açılan sanal ASM’ler dâhil, depreme karşı dayanıklılıklarının sorgulanmaması büyük bir eksikliktir. Özellikle İstanbul ve İzmir gibi riskli bölgelerde, aile hekimleri yıkım kararı alınan binaları terk etmek zorunda kalıyor ancak alternatif bir yer gösterilmiyor. Bu durum sağlık hizmetlerinin aksamaması için ciddi bir sorun teşkil ediyor.” dedi.

‘İhmalin Sonuçları Çok Önemli Olabilir’

Birlik ve Dayanışma Sendikası olarak ASM’lerin depreme dayanıklı, müstakil ve sağlık hizmetlerine uygun kamu binaları olması gerektiğinin altını çizen Mengücük, “Güçlendirilmiş, mühendislik standartlarına uygun ASM’ler, afet durumlarında sağlık hizmetlerinin devamlılığını sağlayabilir ve acil ihtiyaçlara hızla cevap verebilir. Ancak bugüne kadar bu yönde bir planlama yapılmamıştır.” şeklinde konuştu.

İstanbul’da hizmet veren 1000’den fazla ASM olduğunu belirten Mengücük, bu merkezlerin yüzde 70’inin kamu binalarında bulunduğuna dikkat çekti. Geri kalan merkezlerin ise genellikle hekimler tarafından kiralanan apartman zemin katlarındaki mekânlarda hizmet verdiğini açıkladı. Bu durumun ciddi bir risk teşkil ettiğini vurgulayan Mengücük, “Yıllardır İstanbul’da büyük bir depremin olabileceği bilinmesine rağmen, ASM’ler için gerekli düzenlemeler yapılmamıştır. Bu ihmallerin sonuçları çok ağır olabilir.” dedi.

Related Posts

Demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi

İngiltere’de yapılan bir araştırmada, erken yaşlarda demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi.

Kusma, kanama ve karın şişliğiniz varsa dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alper Sözütek, dünyada 3’üncü sıklıkta görülen kolorektal kanser vakalarının bölgede 20’li yaşlara kadar indiğine dikkati çekip, “Tuvalet alışkanlığında değişiklik, bulantı, kusma, kanama, karın şişliği gibi durumlar bir anda beliriyorsa ve özellikle 40 yaş üzerindeyseniz; kolorektal kanser ön tanısına sahipsiniz diyebilirim” dedi.

Seyahatte karşılaşabileceğiniz ölümcül risk: Belirtilere dikkat!

Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen sıtma, özellikle tropikal bölgelerde yeniden yükselişte. Tropikal bölgelerden gelen vakalarda endişe verici bir artış yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Bahadır Ceylan, yüksek ateşle başlayan hastalığın tedavi edilmezse çoklu organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekti.

Bu belirtiyi hafife almayın! 3 haftayı geçtiyse aman dikkat

Doç. Dr. Hatice Bengü Çobanoğlu, gırtlak kanserlerinin ilk belirtisinin yalnızca ses kısıklığı olabileceğini vurguladı. Doç. Dr. Çobanoğlu, 3 haftadan uzun süren ses kısıklıklarında mutlaka hastaneye başvurulması gerektiğini belirtti.

Yeni zayıflatıcı ilaçlara dikkat! Bilinçsiz kullanımı tedaviye dirençli obeziteye yol açabiliyor!

Obezitenin günümüz ve geleceğin sağlık gündeminin ilk sıralarında yer alan bir durum olacağına dikkat çeken Diyabet Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİYAM) Koordinatörü Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, obezitenin önlenmesi kadar tedavisine de önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

1 bardak içince mideyi hafifletiyor! Mucize tarifin sırrı zencefilde saklı

Düzenli olarak probiyotik gıdalar yeseniz ve bağırsak sağlığına uygun alışkanlıklar edinseniz bile, ara sıra mide bulantısı yaşamanız normaldir. Neyse ki böyle bir durumla karşılaştığınızda ne yapmanız gerektiğini birazdan öğreneceksiniz! Daha detaylı bilgi için okumaya devam edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir