Kusma, kanama ve karın şişliğiniz varsa dikkat!

Çukurova Gastro-İntestinal Hastalıklar ve Cerrahisi Kongresi Adana Şehir Hastanesi’nde Gerçekleştirildi

Adana’da düzenlenen ‘8. Çukurova Gastro-İntestinal Hastalıklar ve Cerrahisi Kongresi’ kapsamında, mide ve bağırsak sistemi ile ilgili cerrahi operasyonlar gerçekleştirildi.

Bu kongre sayesinde birçok asistan ve genç cerrah, alanlarında uzman deneyimli doktorlardan ameliyathane ortamında pratik eğitim alma fırsatı buldu. Ayrıca, kongre süresince düzenlenen toplantılarda bilimsel bilgiler paylaşıldı.

HEMOROİD VAKALARI BATIDA SIK GÖRÜLÜYOR

Ankara’dan gelen Prof. Dr. Bülent Menteş, kongreye katılarak cerrahinin bir sanat olduğunu vurgulayarak, batıda hemoroid ve çatlak gibi vakaların sıkça görüldüğünü belirtti.

Menteş’e göre, bu durumun temel nedeni modern yaşamın getirdiği zorluklardan kaynaklanmaktadır. Akdeniz tipi diyet, düzenli tuvalet alışkanlıkları ve duş alma alışkanlıklarıyla bu tür hastalıkların önlenebileceğini aktardı.

KOLON KANSERİ UYARISI: YANIK ET TÜKETMEYİN

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Alabaz, kongreye yaklaşık 500 kişinin katıldığını açıkladı.

Prof. Dr. Alabaz’a göre, bölgede mide, kolon ve rektum kanserlerinin sıklıkla görüldüğüne dikkat çekti. Özellikle kolon kanserinde, genetik bir risk faktörü yoksa yanık et tüketmenin ve aşırı miktarda kırmızı et tüketmenin bu hastalıkların oluşumunda etkili olduğunu belirtti.

KOLOREKTAL KANSER GÖRÜLME YAŞI 20’YE İNDİ

Kolorektal kanser vakalarını yöneten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alper Sözütek, bu tür vakaların bölgede 20’li yaşlara kadar düştüğünü vurgulayarak, kalın bağırsak taramalarının önemini vurguladı.

Prof. Dr. Sözütek’e göre, ailede risk faktörleri bulunan kişilerin erken dönemde kalın bağırsak taramalarını yaptırmaları önemlidir. Bu tür taramaların kolonoskopi ile yapılmasını önerdi ve risk faktörleri bulunan kişilerin şikayet gözetmeksizin taramalarını yaptırmaları gerektiğini belirtti.

‘CİĞERLERDE METASTAZLA KARŞILAŞILABİLİR’

Kolorektal kanserin bazen semptomlar göstermediğine dikkat çeken Prof. Dr. Sözütek, karaciğer veya akciğer metastazları gibi durumlarla karşılaşılabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Sözütek, kolorektal kanserin erken tanısı için tuvalet alışkanlığında değişiklik, bulantı, kusma, kanama, karın şişliği gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini ve bu belirtilerin 40 yaşın üzerinde olan kişilerde görülmesi durumunda kolorektal kanser ön tanısının düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi

İngiltere’de yapılan bir araştırmada, erken yaşlarda demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi.

‘Aile Sağlığı Merkezleri depreme hazır mı?’

Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) depreme dayanıklılığına ilişkin açıklama yapan Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, “ASM’leri merkeze alan hiçbir ciddi yeniden yapılandırma çalışması yapılmadı. Bu ihmalin faturası çok ağır olabilir” dedi.

Seyahatte karşılaşabileceğiniz ölümcül risk: Belirtilere dikkat!

Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen sıtma, özellikle tropikal bölgelerde yeniden yükselişte. Tropikal bölgelerden gelen vakalarda endişe verici bir artış yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Bahadır Ceylan, yüksek ateşle başlayan hastalığın tedavi edilmezse çoklu organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekti.

Bu belirtiyi hafife almayın! 3 haftayı geçtiyse aman dikkat

Doç. Dr. Hatice Bengü Çobanoğlu, gırtlak kanserlerinin ilk belirtisinin yalnızca ses kısıklığı olabileceğini vurguladı. Doç. Dr. Çobanoğlu, 3 haftadan uzun süren ses kısıklıklarında mutlaka hastaneye başvurulması gerektiğini belirtti.

Yeni zayıflatıcı ilaçlara dikkat! Bilinçsiz kullanımı tedaviye dirençli obeziteye yol açabiliyor!

Obezitenin günümüz ve geleceğin sağlık gündeminin ilk sıralarında yer alan bir durum olacağına dikkat çeken Diyabet Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİYAM) Koordinatörü Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, obezitenin önlenmesi kadar tedavisine de önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

1 bardak içince mideyi hafifletiyor! Mucize tarifin sırrı zencefilde saklı

Düzenli olarak probiyotik gıdalar yeseniz ve bağırsak sağlığına uygun alışkanlıklar edinseniz bile, ara sıra mide bulantısı yaşamanız normaldir. Neyse ki böyle bir durumla karşılaştığınızda ne yapmanız gerektiğini birazdan öğreneceksiniz! Daha detaylı bilgi için okumaya devam edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir