Ateşkesin ardından Tahran’da ilk gün: Şehirde hayat yeniden başlıyor

İran-İsrail Gerilimi Sonrası Ateşkes, Tahran’da Normalleşmeyi Sağlıyor

İsrail ile İran arasındaki yoğun gerilimin ardından ilan edilen ateşkes, Tahran şehrinde hayatın yavaş yavaş normale dönmesine olanak tanıyor. Şehirde şu an sakinlik hüküm sürüyor ve dükkanlar tekrar açılmaya başladı.

Eğitim Alanında İyileşmeler

Tahran Üniversitesi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Nurani, saldırıların eğitim üzerindeki etkilerini değerlendirerek şu açıklamalarda bulundu:

“İsrail saldırıları sırasında birçok öğrencimiz sınavlarını vermek için kendi şehirlerine dönmek zorunda kaldı. Ancak yaşanan endişe ve belirsizlik, en basit sınavları bile onlar için büyük bir zorluğa dönüştürdü. Ateşkes ilan edilmesiyle birlikte meslektaşlarımız görevlerine dönüyor ve eğitim süreci adım adım normalleşiyor.”

Prof. Nurani, özellikle bazı üniversite kampüslerinin doğrudan saldırıya uğradığını belirterek, “Şehit Beheşti Üniversitesi başta olmak üzere birçok akademik merkez İsrail saldırılarında ciddi zarar gördü. Fizik ve nükleer fizik alanlarında çalışan birçok akademisyen hayatını kaybetti” şeklinde konuştu.

Kendi yaşadığı bir kaybı da paylaşan Nurani, “Benim için en acı kayıplardan biri, komşu eve yapılan saldırı sırasında hayatını kaybeden, genç ve çok eğitimli bir kadın olan Dr. Şemsbahş’ın kızıydı. Ne yazık ki artık aramızda değil.” dedi.

Ekonomide Şaşırtıcı Etki

İranlı bir medya kuruluşunda ekonomi uzmanı olarak çalışan Muhammed, saldırıların ülke ekonomisine etkisini değerlendirdi. Ekonomi uzmanı, “İsrail saldırıları, İran hükümetini ekonomik açıdan hazırlıksız yakaladı. Birçok kişi böyle bir saldırının gerçekleşeceğini tahmin etmiyordu. Fakat gerçekleştiğinde ülke ciddi bir ekonomik şokla karşı karşıya kaldı.” şeklinde konuştu.

Muhammed, siyasetçilerin para politikası, bankacılık ve maliye alanlarında acil önlemler almak zorunda kaldığını belirterek, “İran’ın diğer ülkelerde olduğu gibi kriz veya beklenmedik durumlar karşısında devreye sokabileceği önceden hazırlanmış ekonomik paketlere sahip olması gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Related Posts

Büyük Yok Oluş’un sır perdesi fosillerle aralandı: Gelecek hakkındaki tahminler korkuttu

Bundan yaklaşık 252 milyon yıl önce, dünya tarihinin en yıkıcı kitlesel yok oluşu yaşandı. Bilim adamları bu hadiseye “Büyük Yok Oluş” dediler. Bu olayda, gezegendeki yaşamın yaklaşık yüzde 90’ı sona erdi. Ancak bilim insanlarını uzun süredir …

Aslan kadının kolunu yedi

Avustralya’nın Queensland eyaletindeki Darling Downs Hayvanat Bahçesi’nde bir kadın, 5 Temmuz sabahı saat 08.30 civarında bir aslanın saldırısına uğrayarak kolunu kaybetti. Olay, hayvanat bahçesinin etoburlar bölgesinde yaşandı. 50’li yaşlardaki …

Elon Musk’ın ‘Amerika Partisi’ni kurmalı mıyız?’ sorusuna Trump’tan yorum: ‘Can sıkıcı’

ABD Başkanı Trump, iş insanı Elon Musk’ın üçüncü bir parti kurma çalışmalarından memnun olmadığını belirtti ve bunun ‘can sıkıcı olduğunu’ söyledi.

Şehit annesinin yürek burkan isteği yerine getirildi

Isparta’da Sevinçbey köyünde yaşayan şehit annesi Remziye Çetin’in (86), ölünce cenazesinin askerlerin omzunda uğurlanması vasiyeti yerine getirildi.

2 ilde 28 düzensiz göçmen yakalandı

Edirne ve Kırklareli’nde yasa dışı yollarla yurda giren 28 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmen kaçakçılığı iddiasıyla 2 şüpheli gözaltına alındı.

Kimse beklemiyordu, Teksas 2 saatte sular altında kaldı: 25 kız çocuğu sele kapıldı

Teksas’ta aniden bastıran sağanak, iki saat içinde kenti yok etti. En az 24 kişi hayatını kaybetti, kız çocuklarının kaldığı bir yaz kampında 25 kişi kayboldu. Yetkililer bölgede “sınırsız kaynakla” arama kurtarma başlattı.