Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü Nedir?
Kadına şiddet, Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerinde karşılaşılan olumsuz bir sorundur. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1999 yılında 25 Kasım’ı Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ilan etti. Son yıllarda artan kadına şiddet olayları, bu özel günde kadına yönelik şiddetle ilgili mesajların verilmesine ve paylaşımların yapılmasına neden oluyor. Peki, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü ne zaman ve neden ilan edildi?
Günün Önemi
Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü, toplumda kadına yönelik şiddete karşı farkındalık yaratmak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1999 yılında ilan edilmiştir. Bu günün 25 Kasım olmasının sebebi ise 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde meydana gelen üzücü bir olaya dayanmaktadır. Ülkeyi diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo’ya karşıtlığıyla bilinen Mirabal Kardeşler adlı üç kız kardeş, Trujillo’nun “Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabal Kardeşler” şeklindeki sözlerinden kısa bir süre sonra vahşice öldürüldüler. Olayın ardından Mirabal Kardeşler, kadına yönelik şiddetin simgesi haline geldi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı’ndan Mesaj
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, yurt genelinde kadın konukevleri, şiddet önleme ve izleme merkezleri ile sosyal hizmet noktaları aracılığıyla şiddet mağdurlarına destek verdiklerini açıkladı. Bakan Göktaş, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında sosyal medya üzerinden video mesajı paylaştı. Kadına yönelik şiddetle mücadelede “sıfır tolerans” ilkesi benimseyen Bakanlık, bu konuda devlet politikası haline getirdikleri çalışmaları yürütmektedir. Türkiye genelinde kadın konukevleri, şiddet önleme ve izleme merkezleri ile sosyal hizmet noktaları aracılığıyla şiddet mağdurlarına destek olunmaktadır. Bakan Göktaş’ın mesajında vurguladığı gibi, kadına yönelik şiddet kabul edilemez bir insanlık suçudur ve hepimizin ortak sorumluluğu bu suça karşı mücadele etmektir. Unutmayın, kadına yönelik şiddetle mücadelede hep yanınızdayız.