Demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi

Erken Yaşta Demansın 15 Risk Faktörü Ortaya Çıktı

2023 yılında İngiltere’de gerçekleştirilen kapsamlı bir araştırma, erken yaşta başlayan demansın nedenleri üzerine önemli veriler ortaya koydu. 65 yaş altı 356 binden fazla kişinin sağlık ve yaşam tarzı verilerinin incelendiği araştırma, genetik faktörlerin ötesine geçerek demans riskini artıran 15 farklı yaşam tarzı ve sağlık faktörünü gün yüzüne çıkardı.

Araştırma sonuçlarına göre düşük sosyoekonomik durum, sosyal izolasyon, işitme kaybı, felç, diyabet, kalp hastalığı ve depresyon gibi faktörler, genç yaşta demans için risk oluşturuyor. Bunun yanı sıra D vitamini eksikliği ve karaciğer iltihap yanıtı olarak ürettiği C-reaktif proteinin yüksek seviyeleri de risk faktörleri arasında gösterildi. Ayrıca Alzheimer hastalığıyla bağlantılı olan ‘ApoE 4’ gen varyantlarına sahip bireylerde de genç yaşta demans riskinin daha yüksek olduğu belirlendi.

Maastricht Üniversitesi’nden nörobilimci Stevie Hendriks konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Genellikle sebebin genetik olduğu düşünülür ancak birçok durumda gerçek sebep net değildir. Bu yüzden araştırmamızda diğer risk faktörlerini de göz önünde bulundurmak istedik” ifadelerine yer verdi.

Sonuçlar, doğrudan neden-sonuç ilişkisi kanıtlanamasa da erken yaşta demansın daha net bir resmini ortaya koymaktadır. Uzmanlar, değiştirilebilir risk faktörlerine odaklanarak demansın sadece yönetilmesi değil, aynı zamanda önlenmesi için umut verici adımlar atılabileceğini öngörmektedir.

Related Posts

Kusma, kanama ve karın şişliğiniz varsa dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alper Sözütek, dünyada 3’üncü sıklıkta görülen kolorektal kanser vakalarının bölgede 20’li yaşlara kadar indiğine dikkati çekip, “Tuvalet alışkanlığında değişiklik, bulantı, kusma, kanama, karın şişliği gibi durumlar bir anda beliriyorsa ve özellikle 40 yaş üzerindeyseniz; kolorektal kanser ön tanısına sahipsiniz diyebilirim” dedi.

‘Aile Sağlığı Merkezleri depreme hazır mı?’

Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) depreme dayanıklılığına ilişkin açıklama yapan Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, “ASM’leri merkeze alan hiçbir ciddi yeniden yapılandırma çalışması yapılmadı. Bu ihmalin faturası çok ağır olabilir” dedi.

Seyahatte karşılaşabileceğiniz ölümcül risk: Belirtilere dikkat!

Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen sıtma, özellikle tropikal bölgelerde yeniden yükselişte. Tropikal bölgelerden gelen vakalarda endişe verici bir artış yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Bahadır Ceylan, yüksek ateşle başlayan hastalığın tedavi edilmezse çoklu organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekti.

Bu belirtiyi hafife almayın! 3 haftayı geçtiyse aman dikkat

Doç. Dr. Hatice Bengü Çobanoğlu, gırtlak kanserlerinin ilk belirtisinin yalnızca ses kısıklığı olabileceğini vurguladı. Doç. Dr. Çobanoğlu, 3 haftadan uzun süren ses kısıklıklarında mutlaka hastaneye başvurulması gerektiğini belirtti.

Yeni zayıflatıcı ilaçlara dikkat! Bilinçsiz kullanımı tedaviye dirençli obeziteye yol açabiliyor!

Obezitenin günümüz ve geleceğin sağlık gündeminin ilk sıralarında yer alan bir durum olacağına dikkat çeken Diyabet Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİYAM) Koordinatörü Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, obezitenin önlenmesi kadar tedavisine de önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

1 bardak içince mideyi hafifletiyor! Mucize tarifin sırrı zencefilde saklı

Düzenli olarak probiyotik gıdalar yeseniz ve bağırsak sağlığına uygun alışkanlıklar edinseniz bile, ara sıra mide bulantısı yaşamanız normaldir. Neyse ki böyle bir durumla karşılaştığınızda ne yapmanız gerektiğini birazdan öğreneceksiniz! Daha detaylı bilgi için okumaya devam edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir