Gebelikte yapılan bu hata erken doğuma yol açabilir

Gebelik Döneminde Et Tüketimine Dikkat!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, gebelik döneminde çiğ ya da az pişmiş et tüketiminin ciddi riskler taşıdığına vurgu yaptı. Op. Dr. Bilgesoy, toksoplazma ve salmonella gibi parazitlerin bulaşması durumunda anne ve bebekte ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti. Bu durumun bebekte görme, işitme ve beyin gelişimi sorunlarına neden olabileceğini belirtti.

‘ETLE TEMAS EDİLEN YÜZEYLER DE RİSKLİDİR’

Toksoplazmanın sadece etten değil, iyi yıkanmamış meyve ve sebzelerden de bulaşabileceğini söyleyen Bilgesoy, özellikle çiğ etle temas eden bıçak, kesme tahtası gibi yüzeylerin temizlenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ete temas edildikten sonra ellerin mutlaka yıkanması gerektiğini de ekledi.

DİNLENMİŞ ET TÜKETİMİ ÖNEMLİ

Kurban Bayramı’nda taze et tüketiminin de dikkatli yapılması gerektiğini belirten Bilgesoy, yeni kesilmiş etin hemen tüketilmesinin sindirim sorunlarına yol açabileceğini ve gebelikte istenmeyen durumlara neden olabileceğini belirtti. En az 1 gün buzdolabında dinlendirilmiş ve iyi pişmiş et tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.

‘AZ PİŞMİŞ BAKTERİ, ÇOK PİŞMİŞ KANSEROJEN’

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gül Uygun Karakulak da, et tüketiminde dengenin önemine vurgu yaparak, etin porsiyon kontrolüyle tüketilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, etin pişirilme yönteminin etkili olduğunu belirtti. Az pişmiş etlerin bakteriyel risk taşıdığını, çok pişmiş etlerin ise kanserojen etkilere yol açabileceğini söyledi. Mangalda pişirilen etlerde kanserojen bileşiklerin oluşabileceğini belirterek, etin sağlıklı yöntemlerle pişirilmesi gerektiğini ifade etti.

TATLI VE SU TÜKETİMİNE DİKKAT!

Karakulak, bayram sofralarında şerbetli tatlılara ölçülü yaklaşılması gerektiğini belirterek, dondurma, sütlaç gibi hafif tatlıların tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Su tüketiminin de önemini vurgulayarak, günde en az 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini önerdi.

Related Posts

Zayıflık algısına yenik düşmeyin

Özellikle sosyal medyada zayıflık algısı üzerinden yürütülen paylaşımlar, gençler arasında yeme bozukluklarının artmasına neden oluyor. Sıkça karşılaşılan ‘mükemmel’ beden dayatmaları, gerçeklikten uzak beklentiler yaratarak bireyleri sağlıksız yeme davranışlarına itebiliyor.

Yaşları 60’a dayandı ama gençlere taş çıkartıyorlar: Bu Koreli çift sırlarını paylaşıyor

57 ve 62 yaşındaki Güney Koreli çift Kim Sunok ve Kang Changdong, aktif yaşam tarzları ve dinç görünümleriyle sosyal medyada milyonlara ilham oluyor. Spor tutkularını hayatlarının merkezine koyan çift, yaş almanın formda kalmaya engel olmadığını kanıtlıyor.

Hap mı, bitki mi? Ne işe yarıyor, ne zararlı?

Uykusuzluğa karşı çare olarak görülen her ürün güvenli değildir. İlaçlar, çaylar, takviyeler…
Peki hangisi gerçekten işe yarıyor? 50 yaş üstünde uyku destek ürünleri bilinçsizce kullanılıyor. Oysa bazıları sabah sersemliği, düşme riski ve bağımlılık yapabilir.

Çilek, vişne ve kiraz… Bakın neye iyi geliyor!

Diyetisyen Fatma Gizem Bahadır, yaz mevsiminin gözde meyveleri çilek, vişne ve kirazın kalp sağlığına etkilerini anlattı. Bu kırmızı meyvelerin antioksidan içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendirdiğini ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu vurguladı.

Yağlanma, kepek, kaşıntı, dökülme! Saç derisi detoksu nasıl yapılır?

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar… Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?

Çin’de Kovid-19 vakaları mevsimsel olarak artıyor

Çin’de Kovid-19 vakaları mevsimsel olarak artarken yeni dalganın bu ay içinde zirve noktasına ulaşacağı ve hazirandan itibaren düşüşe geçeceği öngörülüyor.