İran’da ‘Tesettür Yasası’ tepkilere yol açtı
İran’ı sallayan ‘Tesettür Yasası’ yürürlüğe girmeye hazırlanıyor..
Zorunlu başörtüsünü içeren yasa, İran Meclisi ile Anayasayı Koruyucular Konseyi arasında uzun bir süredir müzakere ediliyor.
13 Aralık’ta yürürlüğe girmesi planlanan “Tesettür Yasası”, “aileyi desteklemek için iffet ve tesettür kültürünün teşvik edilmesi” amacıyla hazırlanan bir kanun olup ülkede tartışmalara neden olmaktadır.
PARA CEZALARI UYGULANACAK
72 maddeden oluşan kanunda, yasaya uymayanlara 71 dolar ile yaklaşık 2 bin 350 dolar arasında değişen para cezaları verilecektir.
Ayrıca, para cezasını ödemeyenler devlet dairelerinde ve bankalarda hizmet alamayacak, pasaport, araç ruhsatı ve ehliyet gibi belgeleri de alamayacaklardır.
REFORMİSTLERİN TEPKİSİ
Yasa detayları kamuoyuna açıklandığında, reformistlerden de tepki geldi.
İran Yol ve Şehircilik Bakanı olan Abbas Ahundi, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’a bir mektup yazarak karşı çıktı ve yasayı veto etmesini talep etti.
“ÜLKE SORUNLARINA ODAKLANIN, TESETTÜR VE İFFET YASASINI GERİ PLANA ATIN”
Reformist Cephesi Sözcüsü Cevad İmam, sosyal medyada yayınladığı mesajda, ülkedeki sosyal, ekonomik ve güvenlik sorunlarına dikkat çekerek “Ülkeyle ilgilenmek yerine tesettür ve iffet yasasını öne çıkarmayın.” ifadelerini kullandı.
GÖSTERİLER 4 AYDAN FAZLA SÜRMÜŞTÜ
İran’da zorunlu başörtüsü kuralını ihlal ettiği gerekçesiyle gözaltına alınan Mahsa Emini’nin ölümüyle başlayan protestolar, yaklaşık 4 ay boyunca devam etmiş ve 500’den fazla kişi hayatını kaybetmişti.
Olayların yatışmasının ardından, Tahran gibi büyük şehirlerde bazı kadınların kamusal alanlarda başörtüsü takmadığı gözlemlenmiş ve bu durum radikal muhafazakar siyasetçilerin tepkisine neden olmuştu.